onsdag 15 april 2009

Finlandskryssning i påsktid

(090409)

På tisdagen i Stilla veckan begav sig familjen Hammarlund hemifrån för att genomföra den årliga vårkryssningen till Finland, som ser ut att ha blivit tradition vid det här laget. Familjen tog sig under dagen i bil upp till Stockholm, träffade moster Johanna och morbror Simon på Siljaterminalen och gick därefter i sällskap med dem ombord på Silja Serenade.
Sedan tillbringade sällskapet två dagar på havet och i Helsingfors, på ett sätt som brukar se ungefär likadant ut varje gång men som ingen av de inblandade verkar tröttna på. Det åts smörgåsbord till middag på både tisdag- och onsdagkvällen och frukostbuffé de båda morgnarna, det köptes godis och sånt som stärker i taxfree, det badades friskt i bollarna i lekrummet Siljaland, det strövades omkring i den finska huvudstaden (som i vanlig ordning var kall och solig), det sjöngs karaoke och dansades i Club Bali och Atlantis Palace, det åktes flitigt i panoramahissarna, det tittades på havsutsikten genom hyttfönstret, det spelades på pokerautomater och det spelades även kortspel under sträng tystnad i familjen Hammarlunds hytt vid den tidpunkt på dygnet då sovande barn gjorde att Jemima och Carl-Henrik inte kunde gå ut och roa sig ombord längre. (Fast barnen somnade ganska sent.)

Till de mer ovanliga inslagen på denna kryssning hörde dock följande:
Först och främst att Lydia vann en teckningstävling som hölls i Siljaland. Både hon och syskonen lämnade in bidrag på onsdagkvällen, och morgonen därpå var hennes teckning uppsatt bland vinnarna på väggen i leklandet. En stolt Lydia fick ta emot pris i form av en liten rosa nalle och ett pussel med båtmotiv.
Isak vann inga sådana pris men var säkerligen nöjd med sin kryssning ändå, och fördjupade sig bl.a. i den finska pekbok med namn på en massa olika saker på finska som han fick i Helsingfors. Han är ju som bekant språkintresserad.
Adam hade även han en rolig resa och tyckte det var väldigt trevligt att springa fram och tillbaka i bufférestaurangen, där han också gärna grävde i maten på barnbuffén när tillfälle gavs. Barnen gick nämligen i viss mån själva och hämtade mat åt sig på den buffén, så att inte föräldrarna behövde serva dem riktigt hela tiden. Lydia utmärkte sig genom att gå och hämta en ny portion väldigt många gånger men bara ta två prinskorvar varje gång.
Något mer ovanligt var också att Hammarlunds under vistelsen i Helsingfors gick och tittade på den ortodoxa Uspenskijkatedralen den här gången. Tyvärr (eller hur man nu ska se det) pågick en gudstjänst just då, så det gick inte att komma in och titta ordentligt eftersom det nog hade stört lite för mycket.

På skärtorsdagens morgon kom fartyget med familjen Hammarlund, Johanna och Simon tillbaka till Stockholm, och därifrån fortsatte de allihopa sin resa ner till barnens mormor och morfar i Glimåkra där påskhelgen sedan firades. Mer om detta dyker upp inom kort.

Inga kommentarer: