söndag 7 december 2008

Egen adventsgudstjänst

(081207)

Eftersom familjen Hammarlund inte kom iväg till någon kyrka denna andra advent, löste de det problemet genom att spontant bilda en husförsamling och ha en minigudstjänst hemma istället.
Mamma Jemima var den som kom med idén, och efteråt förklarade hon och Carl-Henrik: "Fördelen med detta var att barnen mer än gärna var med på noterna - de har ju lekt kyrka tidigare, och de tyckte väl att det var ungefär samma grej nu. En andakt på allvar men med lite känsla av lek, kan man säga."
Familjen radade alltså upp några stolar och gjorde ett enkelt litet altare, och sedan hade de sin familjeandakt, med olika roller. Jemima satt vid pianot och var kantor, medan Carl-Henrik, Lydia och Adam tog plats i "bänken" och Isak stod framme vid altaret och var präst (han insisterade på att få vara det). Han läste glatt högt ur barnbibeln om Jesu liknelse om senapskornet, som även på riktigt är en av texterna på andra advent.


I samband med detta pratade kantorn lite med församlingen om vad det där med senapskornet betydde. Man sjöng också några sånger/psalmer som barnen kunde, och hade bön (under ledning av "församlingsassistenten" Carl-Henrik). Och Adam agerade spontant kyrkvärd och gick och hämtade Pixi-böcker som han delade ut till församlingen... Något dop blev det emellertid inte, även om Lydia bad att få komma fram och döpa en av sina nallar!
Alltsammans tog inte mer än tio minuter, men det var en riktigt lyckad andakt. "Särskilt trevligt var det att barnen gick in så mycket för det, de tog leken på stort allvar", säger Jemima. "Vi kommer säkert att göra om det de söndagar vi inte är i kyrkan på riktigt."
Efter "gudstjänsten" serverades det kyrkkaffe och pepparkakor i "församlingshemmet", en tillfällig benämning på familjen Hammarlunds köksbord.

1 kommentar:

prinsessan på ärten sa...

Andreas(som i dag släpats med på gudstjänst som varade i 1,5 timma ....) uppskattade både upplägget (han föredrar enl. egen utsago också pixiböcker framför psalmböcker !?) och den tidsmässiga aspekten på er andakt!
Irene