lördag 3 januari 2009

Julturné anhalt 3 - Stockholm

(081230-090102)

Det meddelas att familjen Hammarlunds beryktade julturné nu är avslutad, efter att den tokiga kvintetten från Bohuslän åkt omkring i Sverige i tio dagar och spridit ut sina magsjukor och förkylningar bland diverse släktingar, haft sönder deras prylar, upptagit större delen av deras hem med sitt pick och pack, väckt dem på morgnarna medelst skrik från morgonpigga barn, samt snyltat i deras skafferier och kylskåp. Kort sagt har Hammarlunds uppträtt allmänt odrägligt... men nu är det i alla fall över.

Långresan avrundades med att Hammarlunds dagen före nyårsafton åkte i sin bil från Huskvarna upp till Stockholm. Färden gick utan längre uppehåll, familjen intog t.o.m. sin lunch i bilen (McDonalds drive-in). Med ena handen på ratten och den andra på en cheeseburgare som lagts strategiskt vid växelspaken, kommenterade Carl-Henrik att "det är faktiskt riktigt stimulerande att vara ute på strapatser och äventyr... mycket roligare än att bara sitta hemma och äta husmanskost". Han ändrade sig snabbt när Adam hällde ut en omgång McDonalds-mjölk i baksätet, men Jemima menar fortfarande att det är fullt genomförbart och funkar bra att äta i farten.
Trots den effektivt använda tiden fick en planerad träff med farbror Mikael i Stockholms city ställas in p.g.a. försenad avfärd som gjorde att tidsschemat sprack. Istället tog man sig direkt upp till den norra förorten Husby (Kista), där moster Johanna och morbror Simon tog emot och anslöt sig till listan över släktingar som upplåtit sina hem som natthärbärgen för Askeröborna.

Dagarna hos Johanna och Simon blev sedan ganska lugna jämfört med det föregående hektiska kuskandet. Familjen Hammarlund höll sig mest hemma i mosters och morbrors lägenhet, och lämnade den enbart för att låta barnen komma ut och leka på diverse närliggande lekplatser då och då. Det främsta nöjet inomhus var att spela Singstar, något som de fyra vuxna gjorde med glädje medan barnen gärna var publik. "Min falsettsång på A-Ha:s 'Take On Me' kommer nog att gå till historien", säger Carl-Henrik blygsamt.
Och så var det förstås nyårsfirande och högtidligt välkomnande av det nya året 2009: en tillställning som ägde rum under ganska stillsamma former, med Simons föräldrar som de enda övriga gästerna. De närvarande tyckte dock att det blev lite obehagligt strax efter tolvslaget, då ett gäng med uppenbarligen galna nyårsfirare smällde av sina fyrverkerier helt utan vett och sans på gatan precis nedanför Johannas och Simons balkong. "Röken låg tät i kvarteret och vi var tvungna att gå in och stänga dörren", berättar Jemima, "vi vågade inte riskera att bli träffade av någon felriktad pjäs."

Den 2 januari var det så äntligen dags för den vid det här laget ganska uttröttade familjen Hammarlund att vända hemåt. Man körde hem till Askerön på vinterskitiga motorvägar, som gjorde att familjen satte nytt personligt rekord i smutsig bil även utvändigt (invändigt var rekordet nog klart redan tidigare under den här resan). Vi kan dock meddela att Volvon nu efter hemkomsten har genomgått en grundlig tvätt på macken i Varekil.
"Det är verkligen skönt att vara hemma igen", säger Jemima och Carl-Henrik. "Roligt har det varit att åka omkring, det tycker vi alla i familjen, men man känner sig ändå lättad när allt återgår till det normala. Nu siktar vi på att det lite lugnt ett tag, såvida inte den kommande vintermagsjukesäsongen infaller alltför tidigt förstås."

Avslutningsvis lite statistiska uppgifter:
Under julturnén färdades familjen Hammarlund ganska exakt 1400 km i bil och förbrukade följaktligen ungefär 140 l bensin; de träffade 21 släktingar + ett antal vänner och bekanta; de hälsade på i 6 hushåll och övernattade i 3 av dessa; de var i kyrkan vid 3 tillfällen; de intog mat från restaurang också vid 3 tillfällen; de packade in och ut i bilen vardera 4 gånger; de betalade ca 70 kr för parkering; och de mottog ca 50 julklappar och delade själva ut ungefär lika många (inkluderat de som de gav till varandra).

1 kommentar:

Elisabet sa...

voj voj... ni borde få ett pris!