lördag 3 januari 2009

Julturné anhalt 1 - Kungsbacka-Onsala

(081223-081227)

På kvällen den 23 december gav sig familjen Hammarlund iväg från hemmet på Lilla Askerön, för att genomföra sin hittills längsta turné bland olika släktingar på olika ställen över jul och nyår. Eftersom resan planerats att ta sammanlagt tio dagar var Hammarlunds bil följaktligen fullpackad, inte minst med ett överflöd av julklappar och julmat.
"Vi använde hela dan före dan till att packa och dona", säger Jemima och Carl-Henrik. "Det är klart att vi har åkt runt mellan släktingar och vänner flera gånger förut, men aldrig så här länge. Vi känner oss verkligen som en nomadfamilj."

Första anhalten på den långa resan blev Kungsbacka (eller om det nu är Onsala, platsen är egentligen någonstans mittemellan de orterna), där Hammarlunds tog in hos morbror David, moster Josefine och kusin Jessika. Det var i detta hus som man firade både julafton, juldag och annandag, och det kom även fler släktingar dit i form av moster Johanna och morbror Simon samt mormor och morfar.
Julaftonen tillbringade sällskapet med att gå på en krubbgudstjänst i Onsala kyrka (hela familjen Hammarlund var med på den) och på midnattsmässa i samma helgedom (endast de vuxna). Båda dessa gudstjänster kännetecknades av att det var nästan lika trångt som i Hammarlunds bil... Vad gäller den världsliga delen av julfirandet så delades det självklart ut en hel del julklappar, de flesta under den tidiga eftermiddagen på julafton, vid en smått kaotisk julklappsutdelning. "Vi fick sätta till alla krafter för att förhindra att barnen kastade sig över alla paketen på en gång", säger Jemima.
Bland klapparna kan särskilt nämnas den leksaksskruvdragare som Adam fick och som han glatt har gått omkring och surrat med sedan dess, en "spelare" (d.v.s. leksakskeyboard med en oändlig massa läten) som Lydia flitigt har utforskat, samt diverse legosatser som i synnerhet Isak har setts bygga en hel del med.

Tyvärr förmörkades juldagarna i Kungsbacka (Onsala) av någon sorts märklig magsjuka, som drabbade framför allt Jemima och Carl-Henrik och fick dem båda att nästan däcka totalt, tappa aptiten för julbordets läckerheter samt springa på toaletten större delen av helgen. Barnen drabbades i betydligt mindre grad.
Trots dessa beklagliga sjukdomsanfall var det ett trevligt julfirande med släkten på mammas sida, och för att få tillfälle att träffa även den på pappas begav sig familjen Hammarlund den 27:e vidare på sin resa.

Inga kommentarer: